måndag 25 januari 2016

Reflektion kring föreläsning 18/1

Förra måndagen hade vi föreläsning av Hans Örtegren om utvärdering av Bild.

Har några inledande ord först, då det ändå är mitt första inlägg. En tanke som kom upp när jag skulle skriva detta är hur mycket jag behövde reflektera över att reflektera. Jag har på sistone insett hur mycket jag kan oroa mig för att bli bli missförstådd eller uttrycka mig fel i det jag försöker framföra; eftersom jag allt som oftast kan misstolka situationer eller komma till en annan slutsats än andra gör. Jag behöver alltid tänka över saker en längre tid och det är verkligen något jag behöver jobba med, att fatta snabbare beslut eller bara go with the flow, så att säga. Sluta hänga upp mig på saker för mycket, älta älta älta. Kanske kan jag på vända på det på något sätt, och det ska bli spännande att undersöka detta vidare och hur det skulle kunna gå till. Jag har även förhoppningar om att kunna lära mig att uttrycka mig bättre, ju mer jag skriver ner mina reflektioner här. Att kunna formulera mina tankar bra. Ofta vet jag lättare mina känslor kring något än konkreta tankar jag kan formulera till ord. Vilket kanske låter ganska uppenbart.

Så, föreläsningen alltså. Jag tycker att mycket hittills under utbildningen har känts väldigt normativt och det var något jag tänkte på även under denna föreläsning. Jag antar att vi inte kan förvänta oss att utvärderingar av detta slag kommer vara något annat, och jag har lärt mig att inte vänta mig något utöver det de senaste månaderna; kanske är det därför extra viktigt att påpeka det. Å andra sidan är det väl just det den gör. Synliggör strukturerna.
En fundering som kom upp när jag lyssnade om huruvida det var "killar" eller "tjejer" som svarade på ett visst sätt i utvärderingen (vad de tycker om och tycker mindre om inom bild, etc); Att vi kan säga att något lockar mer tjejer överhuvudtaget, visar väl på att något underligt har hänt på vägen. Vad är det för normer som format det så, isf? Varför ska den uppdelningen behöva finnas från början? Nu sätter ju detta problematiken i fokus i sig som sagt, så att det kan väcka tankar kring hur det blivit på detta vis.
När jag ser sådana här undersökningar med uppdelningar, så brukar jag ofta fundera över hur hela kedjan egentligen ser ut. Vad finns det för omständigheter, förutsättningar osv, kring det hela? Hur många av dessa elever skulle egentligen definiera sig själva som just tjej eller kille eller ens någon utav dem? Kanske är det inte relevant i detta sammanhang, jag vet inte, men det är alltid något som gnager i mitt huvud, som hänger upp sig på tillfällen där de utgår från kön på ett visst sätt, eller sådant som visar på en problematik... att vi inte kommit längre än såhär. Jag tror att jag är allmänt kritisk till statistik överlag, men jag får väl erkänna att de ibland tjänar sitt syfte under vissa omständigheter. Det viktiga är väl att veta att statistik inte säger allt om något.

Jag funderade även över det som Hans pratade om när det gällde barn och ungdomars bildintresse på fritiden, och hur den inte alltid tas tillvara i undervisningen. Det fick mig att tänka på det jag läste i Caroline Libergs text om vidgat språkbegrepp, som vi läste förra veckan. Hon pratade om populärkultur och ungdomar och hur det inte är något de lämnar hemma, hur viktigt det kan vara att låta det få vara en del av skolans värld också. Jag tror det ligger väldigt mycket i detta, och det är även något vi pratat om i sista kursen på förra terminen, hur lärare kan behöva bättre förståelse kring hur viktigt populärkulturen och även internet kan vara. Hur mycket det influerar och spelar roll i vardagen och i skolan, hur eleverna rör sig på nätet och den värld de bygger upp där. Att inte glömma vilken stor inspirationskälla det är och låta det ta plats! Jag tror iofs inte att det brukar glömmas bort, men kanske att det finns en viss syn på exempelvis "fan art" som något inte lika värdigt konstens namn som mycket annat, tänker jag.
Det går ju även att knyta till det Hans sa om digital bildframställning, hur det kan behövas fortbildning inom det och att det finns risk för att det underskattas. Att det blir något som bara vissa elever uppsöker på sin fritid av eget initiativ, för att skolan inte har resurserna eller kunskapen att ge dem detta, vilket förstås känns ganska hopplöst. Jag hoppas att det kan förbättras för många skolor de kommande åren, om det kan bli ordentligt synligt...

Det känns som att jag kan bli långrandig nu, så jag tror att jag får nöja mig. Jag har dock väldigt mycket tankar kring internet, fan art och populärkultur i sig, det är något jag fascineras och intresserar mig av. Därför längtar jag efter att reflektera, undersöka och fördjupa mig mer kring detta under utbildningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar